Polkupyörä on ajoneuvo, jonka rakenne perustuu yleensä kahteen peräkkäiseen pyörään, jotka yhdistää runko. Polkupyörää liikutetaan polkemalla polkimia jaloilla. Polkimista voima siirtyy ketjun välityksellä takapyörään. Voimansiirrossa on käytetty myös nivelakselia ja polkimet voidaan asentaa suoraan pyörän akselille. Kuljettaja joko istuu polkupyörän satulalla, istuimella tai seisoo polkimilla. Polkupyörää ohjataan kääntämällä ohjaustankoa sekä kallistamalla koko pyörää. On olemassa myös yksi- ja kolmipyöräisiä, sekä käsikammista liikevoimansa saavia polkupyöriä.
Polkupyörän hyötysuhde on hyvä koska kaikki käytettävä voima ohjataan renkaan pyörittämiseen ja liikekitka on pieni. Pyöräily kuluttaa matkaan nähden huomattavasti vähemmän energiaa kuin esimerkiksi juokseminen tai kävely. Kilometrin matkalla vauhdilla 16 km/h pyöräilevä kuluttaa 0,9 kilojoulea energiaa jokaista kehon kilogrammaa kohti, kun vastaavasti juoksija kuluttaa 4,0 kilojoulea.
Vuonna 1995 polkupyöriä tuotettiin 107 miljoonaa kappaletta. Samana vuonna autoja valmistettiin noin 37 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2001 tehdyn arvion mukaan maailmassa on 1,4 miljardia pyörää ja 340 miljoonaa autoa.
Vaskiluodon Baana valmistui – Uusi pyörätie tuo parannusta erityisesti työmatkapyöräilyyn
Kaupunkipyörillä on poljettu ahkerasti myös pandemian aikana
Uusia laivaliikenteen ja pyöräilyn yhdistäviä lähimatkailupalveluita Näsijärvelle
Ilkivallan kohteeksi joutunut pyörälaskuri on nyt uusittu
Kuormapyöräpalvelu kaupunkilaisten kokeiltavana Jätkäsaaren ja Ruoholahden alueella
Uudet Garmin® Edge® 130 Plus- ja Edge 1030 Plus- GPS-pyörätietokoneet
Polkupyörät ja koirat – miten liikkua turvallisesti ja toisensa huomioiden?
Pyöräkeskus avasi ovensa
Tuore gradu selvitti, ketkä käyttävät kaupunkipyöriä
- 1
- 2