Skating

Tavallinen pienipyöräinen potkulauta koostuu noin 450-600 mm korkeasta ohjaustangosta ja astinlaudasta (dekki) sekä sen päihin asennetuista renkaista, joita on yleensä kaksi – harvemmin kolme tai neljä. Runko on useimmiten valmistettu teräksestä tai alumiinista ja ammattilaismalleja lukuun ottamatta ne ovat yleensä kokoon taitettava kuljetuksen helpottamiseksi. Tavalliset potkulaida painavat yleensä vain muutaman kilon verran eli varsin kevyestä menopelistä on kyse.

Potkulaudan nopeus sijoittuu kävely- ja pyöräilyvauhdin välimaastoon. Lähinnä pienistä (halkaisija yleensä noin 100 mm) pyöristä johtuen potkulaudan nopeus tasaisella maalla on 5–15 km/h. Alamäissä vauhti yltää korkeintaan 30 km/tunnissa. Jarrutus tapahtuu joko suoraan jaloilla maasta tai painamalla jalalla takapyörän päällä olevasta jarrulevystä ja painaa sitä rengasta vasten. Polkupyörän tapaista käsijarrua potkulaudoissa ei ole. Vaikka potkulaudan käyttäjä Suomessa rinnastetaan jalankulkijaksi on suojavarusteiden, kuten suojakypärän käyttö suositeltavaa.

Potkulautoja on monenhintaisia ja -laisia. Hintavimmat laudat saattavat maksaa useita satoja euroja, mutta peruslaudan saa jo noin 20 eurolla. Peruslaudat eivät rakenteestaan johtuen sovellu skoottaukseen. Vain muutaman senttimetrin maavarasta johtuen peruslaudat vaativat asfalttialustan tai vastaavan kovan, tasaisen ja roskattoman alustan.

Potkulautoja käytetään myös isoissa laitoksissa, tehtaissa ja varastoissa liikkumiseen. Näissä potkulaudoissa on usein tukevat renkaat ja käsijarrukin.


Sähköpotkulautayritys Voi tuo Tampereelle kiinteähintaiset päivä- ja kuukausipassit

Kuukausipassi sisältää rajoittamattoman määrä ajoja (enintään 45 minuuttia / ajo, ei lukituksen avausmaksua) 30 vuorokaudeksiPäiväpassi ...

Sähköpotkulaudat kaupungin kaduilla

Helsingin kaupungin kaduilla on otettu käyttöön sähköllä toimivia potkulautoja. Kyseisillä potkulaudoilla ei ole omaa pistettä ...