moottoripyöräily talvella

Kylmää, liukasta, vaarallista – näin varaudut motoristin talveen

Lämpimien kesäiltojen muuttuessa lumituiskuihin, on motoristien mukauduttuva uusiin ajokeleihin huomattavasti autoilijoita enemmän. Kaksi rengasta neljään verrattuna tarkoittaa kaatumisriskin lisäksi pienempää jarrutuspinta-alaa ja kitkaa. Tämän vuoksi esimerkiksi jää ja lumipeite ovat valtava riski moottoripyöräilijöille. Riskejä, joihin pitää varautua.

Hidasta vauhtia ja nosta tarkkaavaisuutta

Paras tapa välttää vaarallisia kohtia tiellä on hidastaa vauhtia. Nopeusrajoitukset tarkoittavatkin maksiminopeutta – vauhti saa olla matalampikin. Ajamalla hitaammin etenkin kaarreajossa sekä kaupungissa kykenet huomaamaan jääpinnoitteet paremmin, kuin jos ajaisit samaa vauhtia kuin kesällä. Pelkän vauhdin hidastamisen ja tarkkaavaisuuden lisäämisen lisäksi kannattaa hankkia suojaa ja turvaa, jos kuitenkin satut menettämään hallinnan.

Apua lisävarusteista

Moottoripyörän talvirenkaat. Kaatumaraudat. Lukkosula. Ajolasit. Tapoja on monia. Jokaisen kannattaa pyrkiä löytämään juuri omaan tarpeeseen sopivat ratkaisut, mutta edellä mainitut ovat jo hyvä alku.

Talvirenkaiden avulla saat lisää pitoa liukkaallakin. Kyseessä ei kuitenkaan useimmiten ole kovin suuri ero, sillä talvirenkailla ajaminen talvella ei tarkoita kesänopeuksia. Kaatumaraudat suojaavat kulkupeliäsi sekä sinua. Riski kaatua on erittäin suuri, niin matalissa kuin nopeissakin vauhdeissa. Kaatumarautojen avulla voit minimoida vahingot, painottuen mataliin vauhteihin. Myös lukkosulaa kannattaa olla mukana, sillä virtalukko voi jäätyä helposti. Kypärän visiirin huurtumisriskin vuoksi voi myös kokeilla erillisten ajolasien käyttöä.

Mukavuudesta rauhallisuutta

Oman toiminnan ja lisävarusteiden lisäksi on hyvä panostaa ajomukavuuteen. Kylmänä ja märkänä ajaessa tarkkaavaisuus laskee ja vauhti nopeasti kasvaa. Laadukkaalla, veden kestävällä ja lämpimällä ajoasulla voit tehdä ajostasi huomattavasti mukavampaa. Lämpimät hanskat ovat myös tärkeät, sillä matalat lämpötilat saavat sormet jäykistymään nopeasti, jolloin kytkimen ja jarrun käyttäminen voi hankaloitua. Käsien lämmön saantia voi tukea myös erikseen asennettavilla kahvalämmittimillä. Muista myös käyttää paksua huivia kaulan paleltumisen estämiseksi.

Toivottavasti näiden vinkkien avulla saat tehtyä ajostasi talvella turvallisempaa. Muista aina keskittyä kunnolla sekä kuvitella, että kaikki muut liikenteessä olijat yrittäisivät osua sinuun. Näin saat vielä lisättyä tarkkaavaisuuttasi. Turvallisia kilometrejä!

Haluaisitko lisätä liikunnan määrää, mutta perinteiset tavat on jo kokeiltu? Lue tästä, miten kehität kuntoa airsoftin ja paintballin avulla.

0 thoughts on “Kylmää, liukasta, vaarallista – näin varaudut motoristin talveen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *