moottoripyörä

Aloita matka kahdella pyörällä: näin hankit ajokortin

Moottoripyöräkortin hankkiminen on muuttunut vuosien saatossa. Monet ovat saaneet sen autokortin mukana, mutta jos olet jo nuorempaa sukupolvea, on sinun pitänyt hankkia se erikseen. Suomessa moottoripyörät on jaettu kolmeen teholuokkaan: A1, A2 ja A. Nämä teholuokat määrittävät ajamasi pyörän enimmäistehon sekä tehopainosuhteen.

Kevytmoottoripyörästä rajoittamattomaan

Jos olet yli 16-vuotias, mutta et vielä kuitenkaan 18, voit hankkia A1-teholuokan moottoripyöräkortin. Käytännössä kyseessä on siis kevytmoottoripyöräkortti. Tällä ajokortilla saat ajaa korkeintaan 11 kilowatin tehoista (noin 15 hevosvoimaa) moottoripyörää, jonka tehopainosuhde saa olla korkeintaan 0,1 kW/kg. Myös sylinteritilavuus saa olla korkeintaan 125 cm3.

Henkilön ollessa täysi-ikäinen, mutta kuitenkin alle 24-vuotias, voi hän hankkia A2-teholuokan kortin. Tässä luokassa moottoripyörissä alkaa olemaan jo tehoa, sillä enimmäisteho on 35kW (noin 45 hevosvoimaa), jonka tehopainosuhde on korkeintaan 0,2 kW/kg. Kriteeriksi on myös lisätty kielto, jonka mukaan A2-kortilla ei saa ajaa rajoitettua moottoripyörää sen alkuperäistehon ollessa yli kaksi kertaa suurempi (saa rajoittaa maksimissaan 70 kW-tehoisen moottoripyörän).

Viimeisenä on A-ajokortti, jonka ikäraja on 24-vuotta. Jos sinulla on ollut A2-kortti 18-vuotiaasta asti, voit kuitenkin hankkia A-kortin jo 20-vuotiaana. Tällä teholuokalla ei ole rajoituksia enimmäisteholle tai tehopainosuhteelle.

Ajokortin hankkiminen käytännössä

Ensimmäistä ajokorttia hankkiessasi tulet käymään EAS-koulutuksen (ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus). Ajokorttilupa kannattaa olla hankittuna tässä vaiheessa. EAS-koulutuksen suoritettuasi suoritat minimissään teoriatunnit sekä viisi ajotuntia, joiden aikana harjoitellaan teoriakoetta sekä käsittely- ja ajokoetta varten.

Moottoripyörän käsittely- ja ajokoe poikkeaakin esimerkiksi auton pelkästä ajokokeesta, inssistä. Ennen liikenteeseen lähtemistä osoitat hallitsevasi moottoripyörää esimerkiksi hitaassa ajossa sekä jarrutustilanteissa. Käsittelykokeen läpäistyäsi ajat vielä ajokokeen, jonka idea on sama kuin autolla tehtävällä ajokokeella. Kun molemmat kokeet menevät läpi, saat suorittamasi teholuokan moottoripyöräkortin ja pääset ajamaan itsenäisesti.

Ensimmäisen moottoripyörän valinta

Moottoripyöriä on paljon erilaisia. Sporttiset kyykky-mallin pyörät (Yamaha YZFR-sarja, Suzuki GSXR-sarja yms), naked-pyörät (Kawasaki Z-sarja, Yamahan MT-sarja yms) sekä esimerkiksi supermotot ja adventure-pyörät ovat yleisimpiä vaihtoehtoja ensikertalaiselle. Tärkeää on valita itselle mukavan ajoasennon omaava pyörä, sillä selkä, niska ja ranteet voivat olla koetuksella pidemmillä matkoilla. Esimerkiksi naked-pyörät ovat yleensä erittäin pystyasennossa, mikä tekee niistä helposti hallittavia. Moottoripyöriä pääsee kokeilemaan esimerkiksi moottoripyörämessuilla, jotka järjestetään kerran vuodessa.

0 thoughts on “Aloita matka kahdella pyörällä: näin hankit ajokortin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *