Perjantaina käynnistyvällä Pyöräilyviikolla nostetaan esille turvallisen ja sujuvan pyöräily-ympäristön vaikutus pyöräilyinnokkuuteen

Perjantaina käynnistyvällä Pyöräilyviikolla nostetaan esille turvallisen ja sujuvan pyöräily-ympäristön vaikutus pyöräilyinnokkuuteen

Vaskiluodon Baana valmistui – Uusi pyörätie tuo parannusta erityisesti työmatkapyöräilyyn

Vaskiluodon metsää halkova uusi pyörätie otettiin käyttöön toissa viikolla. Alueen työmatkaliikenne tulee kasvamaan lähivuosina merkittävästi ja uuden pyörätien toivotaankin lisäävän pyöräilyinnokkuutta erityisesti keskustan ja Vaskiluodon välillä.

Vaskiluodon Baanana tunnettu pyörätie kulkee Niemeläntien ja Sinisen tien risteyksestä Vaskiluodon metsän läpi Kaarlentielle. Tie on jaettu kahteen osaan – toinen puoli on varattu pyöräilijöille ja toinen kävelijöille.

Uusi pyörätie tuo entistä nopeamman ja viihtyisämmän yhteyden keskustasta Vaskiluotoon. Toiveena on, että tulevaisuudessa yhä useampi työmatkalainen tai alueen asukas valitsee pyörän auton sijaan, Vaasan kaupungin liikennesuunnittelija Tomi Kaunismäki kertoo.

Uusi pyörätie ja Niemeläntien risteysalueen parantaminen edistävät myös kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta.

– Vaskiluotoon suuntautuu muun muassa paljon raskasta liikennettä vilkkaasti liikennöityä Reininkatua pitkin. Turvallisuus parantuu, kun kävelijät ja pyöräilijät saadaan erotettua muusta liikenteestä. Vaskiluodon metsä soveltuu hienosti myös koululiikuntatuntien järjestämiseen, joten myös koululaisten liikenneturvallisuus parantuu, Kaunismäki toteaa.

Pyörätien toivotaan vaikuttavan kulkutapavalintoihin

Vaskiluodon alueelle suuntautuva työmatkaliikenne tulee kasvamaan huomattavasti Wärtsilän uuden logistiikkakeskuksen valmistuttua. Wärtsilä on Vaasan alueen suurin yksityinen työnantaja ja uusiin tiloihin siirtyy arviolta 1600 työntekijää vuoden 2022 loppuun mennessä.

Vaskiluodon kehittyminen voi houkutella myös muita yrityksiä alueelle ja liikennemäärät kasvavat entisestään. Uuden pyörätien toivotaankin tuovan parannusta työmatkaliikkumiseen.

– Suunnittelussa panostimme pyörätieyhteyden nopeuteen, jotta pyörä olisi nopeuden suhteen täysin kilpailukykyinen vaihtoehto autolle erityisesti keskustan ja Vaskiluodon välisellä osuudella, Kaunismäki kertoo.

Pyöräilyhalukkuuden edistäminen on tärkeää myös liikenteen sujuvuuden kannalta. Esimerkiksi Vaasanpuistikon ja Koulukadun risteys voi ruuhkautua, jos moni alueen työntekijä päättää kulkea työmatkansa autolla. Uuden pyörätien avulla meillä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa ihmisten kulkutapavalintoihin ja vähentää autoliikenteen määrää.

Pyörätie tuo muutoksia myös muihin alueen liikennejärjestelyihin. Kuulahdenkatu suljetaan kokonaan autoliikenteeltä Kaarlentien ja Reininkadun väliseltä osuudelta. Kaarlentiestä tehdään puolestaan osittain pihakatu, jossa ajoneuvoliikenne ajaa kävelyn ehdoilla.

Lähde: STT Info

1 thought on “Vaskiluodon Baana valmistui – Uusi pyörätie tuo parannusta erityisesti työmatkapyöräilyyn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *