Näin minimoit onnettomuusriskisi moottoripyörällä

Moottoripyöräily on yleisesti ottaen autolla ajamiseen verrattuna huomattavasti vaarallisempaa. Kahdesta renkaasta aiheutuva riski kaatua, pidempi jarrutusmatka sekä ylimääräisten objektien oleminen tiellä voivat koitua kohtaloksi. Myös muut ominaisuudet, kuten suojan puute ja kulkuneuvon korkeat tehot lisäävät vaarallisuutta entisestään.

Nappaa vinkit kunnon kehittämiselle tästä

Aja kuin muut yrittäisivät viedä henkesi

Otsikkoa lukiessa mieleen voi tulla hurjien nopeuksien ajaminen, jotta kukaan ei saa sinua kiinni. Tämä ei kuitenkaan ole tarkoitus – päinvastoin. Suhtautumalla muihin kuskeihin kuin vihamielisiin lisää varovaisuuttasi. Risteyksessä sinulla voi olla etuoikeus, mutta aina muut ajajat eivät välttämättä huomaa sinua. Tästä syystä on hyvä olettaa, että sinua ei ole huomattu. Varmista aina, että sinut on huomattu. Törmäystilanteessa moottoripyörä lähtökohtaisesti häviää aina.

Varovaisuuden lisäämiseksi on hyvä käyttää vilkkua ajoissa sekä jarruttaa tasaisesti. Myös ajovälin pitäminen riittävän pitkänä edellä olevaan autoon on erittäin tärkeää. Äkkijarrutukset ovat moottoripyörillä erittäin petollisia, sillä jos jarrut eivät ole uudet (ABS-jarrut), menevät ne helposti lukkoon. Tästä syystä onkin myös tärkeää ajaa rauhallisemmin sateella ja varoa hiekkaa, lehti sekä muita esineitä tien pinnalla.

Noudata liikennerajoituksia

Ydinkeskustassa ajaessa voi törmätä hienoon suoraan, jolla kuitenkin on useita risteyksiä. Älä käännä kaasua täysille, vaan noudata nopeusrajoituksia ja liikennesääntöjä. Nopeasti lähenevää moottoripyörää voi olla hyvin vaikea huomata risteyksissä, jolloin moottoripyöräilijä voi löytää itsensä risteyksestä tulevan auton kyljestä. Muista myös, että moottoripyörän nopeutta on vaikeampi arvioida kuin auton. Pieni koko autoon verrattuna tekee etäisyyden hahmottamisesta vaikeampaa, jolloin auto voi ajaa eteesi vaikka ajaisi rajoitusten mukaan. Korkealla nopeulla tämä vielä korostuu.

Lue tästä Ylen artikkeli: Nuoren moottoripyöräilijän kuolemaan johtanutta ulosajoa edelsi poliisin takaa-ajo Raaseporissa

Käytä suojavarusteita ja kirkkaita värejä

Ajotakkeja, -housuja, kypäriä sekä moottoripyöriä on paljon eri värisiä. Valitse turvallisuutesi puolesta mahdollisimman kirkkaita värejä, sillä moottoripyörien valot eivät yleensä ole tehokkaat. Tummilla varusteilla ja kulkuneuvolla ajaessa näyt huomattavasti heikommin. Jos kuitenkin vaatekaapissa on jo lähinnä tummia ajovarusteita, voi myös käyttää huomioliiviä. Tällä tavalla autoilijat huomaavat sinut paremmin niin valoisalla kuin päivällä.

Moottoripyöräonnettomuuksia tapahtuu joka vuosi. Ne myös vievät huomattavan paljon henkiä. Toivottavasti näiden vinkkien avulla saat tehostettua omaa turvallisuuttasi tien päällä.

0 thoughts on “Näin minimoit onnettomuusriskisi moottoripyörällä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *