moottoripyörä

Minkä tehoinen moottoripyörä kannattaa valita

Moottoripyöriä on tehoiltaan muutamasta hevosvoimasta satoihin. Niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat kaupunkiajosta rata-ajoon, jolloin tehojen tarvekin vaihtelee paljon. Mutta kysymys kuuluukin: minkä tehoinen moottoripyörä sinun kannattaisi valita?

Pääosin kaupungissa

Jos ajosi kohdistuvat pääosin taajamaan ja keskustaan, voi olla parasta hankkia 125 kuutiosenttimetrin moottorilla varustettu skootteri tai muu kevytmoottoripyörä. Ne kuluttavat vähän ja vauhtia riittää sopivasti taajama-ajon tarpeisiin. Myös sähköpotkulauta on tehokas ratkaisu.

Lue tästä: Sähköpotkulauta auton korvikkeeksi kaupungeissa

Isommalla pyörällä ajaessa keskustassa voi tulla lämpimät paikat. Kuutioita ollessa enemmän moottori kuluttaa hitaassakin ajossa enemmän polttoainetta, mutta ei viilene yhtää enempää. Tämän vuoksi pitkäkestoinen taajama-ajo voi saada moottorin lämpötilan nousemaan jo kuskin kannalta vaarallisen korkeaksi. Housujen esimerkiksi osuessa kuumaan osaan voivat ne vaurioitua. Pienellä moottorilla varustetulla moottoripyörällä lämpötilat eivät nouse yhtä aggressiivisesti ja polttoainettakin kuluu vähemmän. Moottoripyörän tehoja ei kuitenkaan taajamassa juuri pääse myöskään käyttämään.

Lue lisää: Puolustusbudjetti antaa eväät Puolustusvoimien henkilöstön työkyvystä huolehtimiselle

Pitkät välimatkat

Mikäli ajat pääasiassa pitkiä matkoja, kevyt moottoripyörät eivät enää ole hyvä vaihtoehto. Jatkuva rajoittimella ajaminen ja heikot ohitusmahdollisuudet tekevät ajosta epämukavaa. Tämän vuoksi kannattaakin valita vähintään A2-kortin tason moottoripyörä. Tehoa tämän korttiluokan pyörissä on korkeintaan 45 hevosvoimaa. Myös suurempitehoiset pyörät sopivat erinomaisesti. Pitkillä välimatkoilla myös ajoergonomia tulee tärkeäksi, joten huomioi minkä tyyppisen kulkuneuvon ostat.

Korkeat nopeudet radalla

Mikäli mielit ajaa runsaasti radalla, voi olla parasta ostaa harrastusta varten täysin oma moottoripyörä. Myös korkeatehoiset tieliikennekelpoiset moottoripyörät toimivat. Esimerkiksi 600- ja 1000- kuutioiset kyykkymoottoripyörät sisältävät runsaasti tehoa. Pääasiassa mitä enemmän tehoa, sitä parempi.

Lajeissa, kuten motocrossissa lähes aina käytetään vain lajiin käytettäviä ajoneuvoja, jotka eivät ole tieliikennekelpoisia. Osa kadulla ajettavista soveltuu myös motocrossiin. Tähän käyttötarkoitukseen valitaan yleensä kevyt kaksitahtinen motocross-moottoripyörä. Ne tunnistaa erilaisista renkaista ja esimerkiksi vilkkujen ja rekisterikilven puutteesta.

Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua valitsemaan oikean tehoisen moottoripyörän. Yleensä moottoripyörien halutaan olevan tehokkaita kiihtyvyydestä ja nopeusta saatavan ilon vuoksi. Aina ei kuitenkaan ole järkevää ostaa 200 hevosvoimaista moottoripyörää. Turvallisia kilometrejä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *