Tulihan pyörä lukittua kunnolla? Polkupyörävarkaudet ovat lisääntyvä vitsaus etenkin Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä

Talvi oli leuto ja monin paikoin lumeton, joten kaikkein innokkaimmat pyöräilijät ovat olleet liikenteessä jopa läpi talven. Samaan aikaan Ifille ilmoitetut pyörien varkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Lukituksen suhteen kannattaa kuitenkin olla tarkkana aina, polkipa missä tahansa päin Suomea.

Varkaiden matkaan on Finanssialan tilastojen mukaan lähtenyt viime vuoden aikana koko Suomessa yhteensä 17 600 polkupyörää, mikä on keskimäärin 50 pyörää päivässä. Se tarkoittaa, että pari kertaa tunnissa jossain päin Suomea joku kokee karvaan pettymyksen löytäessään pyöränsä sijaan paikalta vain rikkoutuneen lukon. Edeltävästä vuodesta varkaudet kasvoivat 4,7 prosenttia.

Ifin omien vahinkotilastojen perusteella pyöriä varastettiin eniten suurissa kaupungeissa. Edellisvuotta enemmän pyöriä on kadonnut erityisesti Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä, jossa varkaudet ovat kasvaneet 17% ja 55%. Yksittäisistä kaupungeista pyörävarkaudet ovat lisääntyneet erityisesti Lahdessa (+59%), Tampereella (+14%), Kuopiossa (+65 %), sekä Porissa (+44%).

Todennäköisesti tälläkin hetkellä joku kaipaa pyörätelineestä, takapihalta tai pyöräkellarista kadonnutta kulkupeliään.

”Harmillisen usein varkaus jää selvittämättä, varsinkin jos pyörän tunnistetietoja ei ole kirjattu ylös. Pyörän omistajan oma aktiivinen toiminta varkauksien estämiseksi säästää monelta mielipahalta”, sanoo Ifin kerros- ja rivitalovakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen.  


Tee varkaan työ hankalaksi:

1. Lukitse aina pyöräsi huolellisesti, kun päästät sen lyhyeksikin ajaksi silmistäsi – niin ulkona kuin esimerkiksi pyöräkellarissa.

2. Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot kuten merkki, malli, väri, rungon numero sekä mahdolliset erityistuntomerkit. Valokuvaa pyöräsi. Jos pyörässä on turvakaiverrus tai omistaja muuten tunnistaa pyörän, sen saamisessa takaisin omistajalleen on enemmän toivoa.

3. Kunnollinen lukko on järkevä sijoitus. Mitä järeämpi lukko, sitä todennäköisemmin varas antaa periksi. Kaarimalliset U-lukot pitävät parhaiten varkaan loitolla. Älä osta halvinta lukkoa. Hyvän lukon saa muutamalla kympillä. Muutaman euron heppoinen vaijerilukko on pelkkä koriste, ja pysäyttää vain harvan varkaan.

4. Käytä kahta erityyppistä lukkoa, sillä varkaan sorminäppäryys saattaa rajoittua vain tiettyyn lukkotyyppiin.

5. Lukitse pyörä rungosta maahan kiinnitettyyn pyörätelineeseen tai pylvääseen. Jos pyörä on pyörätelineessä kiinni vain eturenkaasta, varas voi parhaimmillaan sekunneissa irrottaa muun pyörän ja jättää etupyörän telineeseen.Lukko kannattaa asettaa mahdollisimman ylös pyörän rungossa, josta lukkoa on vaikeampi murtaa esimerkiksi voimapihdeillä.

6. Jätä pyörä avaralle, julkiselle paikalle. Syrjäiset ja näkyvyydeltään rajoitetut paikat antavat varkaalle mahdollisuuden puuhastella rauhassa ja huomiota herättämättä.

Jos pyörä kuitenkin varastetaan, vakuutus tulee apuun, kunhan pyörä on ollut lukittuna tai valvonnan alaisena. Ifin kotivakuutus korvaa polkupyörän varkausvahinkoja sekä ilkivaltaisesti vahingoitetun polkupyörän vaurioita. Korvauksen määrä riippuu muun muassa varastetun polkupyörän iästä ja valitsemastasi omavastuusta. Muista aina tehdä rikosilmoitus poliisille ja vahinkoilmoitus Ifille.



Kesäkuussa muuttuva tieliikennelaki koskettaa myös pyöräilijöitä. Esimerkiksi punainen takavalo tulee pimeällä pakolliseksi varusteeksi ja pyörällä kulkemiseen tulee useita uudistuksia.

Lähde: STT Info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *