Sähköpotkulautojen pelätään täyttävän kadut, vaikka 12 lautaa mahtuisi yhteen auton parkkipaikkaan

Sähköpotkulautojen pelätään täyttävän kadut, vaikka 12 lautaa mahtuisi yhteen auton parkkipaikkaan

Sähköpotkulautojen pelätään täyttävän kadut, vaikka 12 lautaa mahtuisi yhteen auton parkkipaikkaan

Sähköpotkulautoja kritisoidaan usein niiden viemästä katutilasta. Monelta jää kuitenkin huomaamatta, kuinka paljon tilaa autot vievät kaupunkitilasta. Voin yhteiskuntasuhteista vastaava Hannu Oskala muistuttaa tänään vietettävänä Autottomana päivänä, että kaupungeissa pysäköidyt autot vievät kadulta lähes yhtä paljon tilaa tai jopa enemmän kuin jalankulkijoille varatut väylät. Yhteen autolle varattuun pysäköintipaikkaan olisi mahdollista pysäköidä jopa 12 pyörää tai sähköpotkulautaa.

Suomalaiset kaupungit on Voin yhteiskuntasuhteista Suomessa vastaavan Hannu Oskalan mukaan pitkälti rakennettu autoilun ehdoin.

  Usein kaduillamme on vain kapeat jalkakäytävät, mutta autoille on varattu 3,5 metriä leveät ajokaistat ja vielä lisäksi pysäköintikaistat kadun molemmin puolin. Polkupyörille ja sähköpotkulaudoille pysäköintitilaa on varattu murto-osa autoilun viemästä tilasta, Oskala muistuttaa.

Oskalan mukaan yhteen parkkipaikkaan mahtuisi 10–12 polkupyörää tai sähköpotkulautaa mallista riippuen.

 Asiaa kannattaa tarkastella myös tilankäytön tehokkuuden osalta. Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan työmatka-ajossa henkilöauton keskimääräinen keskikuormitus on vain 1,1 henkilöä. Toisin sanoen, autoilu vie siksikin paljon tilaa, koska suomalainen matkustaa useimmiten yksin, Oskala toteaa.

Pysäköintiruudut tehostavat sähköpotkulautojen oikein pysäköintiä

Oskalan mukaan sähköpotkulautoja käyttävät haluavat tutkimusten mukaan pysäköidä oikein. Norjan liikennetalouden instituutin teettämässä tutkimuksessa lisättiin sähköpotkulautojen pysäköintimahdollisuuksia. Ennen toimenpiteiden toteuttamista vain 41 % sähköpotkulaudoista oli asianmukaisesti pysäköity, kun kokeilun jälkeen jopa 81 % potkulaudoista oli pysäköity muut tienkäyttäjät huomioiden.

– Tutkimuksista käy ilmi, että pysäköintiruudut toimivat yhtä hyvin kuin telineet. Käyttäjät ovat valmiita kävelemään jopa 50 metriä pidempään käyttääkseen sähköpotkulaudoille varattuja pysäköintipaikkoja. Ottamalla autojen pysäköintipaikkoja sähköpotkulautojen ja pyörien käyttöön, voitaisiin vaikuttaa merkittävästi niiden oikeaan pysäköintiin. Helsingissä tämä tarkoittaisi muutamaa sataa parkkipaikkaa yhteensä noin 15 000:sta kantakaupungin kadunvarren pysäköintipaikasta Oskala vetoaa.

Oskalan mukaan operaattorit ovat ottaneet käyttöön monia uusia ominaisuuksia pysäköinnin parantamiseksi. Käyttäjää esimerkiksi velvoitetaan ottamaan kuva siitä, miten on sähköpotkulautansa pysäköinyt. 

– Kaupunkitila on kuitenkin hyvin keskeisessä osassa pysäköintiä parannettaessa ja toivoisimme, että Suomessa annettaisiin enemmän tilaa päästöttömien liikennemuotojen käyttäjille. Tämä palvelisi myös jalankulkijoiden etua, sillä esimerkiksi Norjassa toteutetun kokeilun jälkeen jalankulkijat kokivat, että sähköpotkulaudat häiritsivät heitä aiempaa vähemmän. 

Sähköpotkulautailulla korvataan autoilua

Voi teetti Suomessa kesän aikana 1 100 asiakkaan käyttäjäkyselyn. Siitä käy ilmi, että 60 % vastaajista on korvannut automatkoja sähköpotkulaudalla.

Vastaajista 12 % sanoo, että on korvannut kaupunkien keskustoissa sähköpotkulaudalla kokonaan auton käytön. Lisäksi 23 % kertoo, että käyttää sähköpotkulautojen ansiosta keskustoissa autoa merkittävästi aiempaa vähemmän ja 25 % jossain määrin aiempaa vähemmän.

Oskalan mukaan pelkästään Helsingissä sähköpotkulaudat ovat vähentäneet jopa 640 000 automatkaa tämän vuoden aikana.

Lähde: Voi


Muuta luettavaa muualta

Urheilusta ja sen seuraamisesta

Muistatko vielä Tukholman Globenin, se on nykyään Avicii Areena. Tai mitä tapahtui juuri Lahdessa, kun Red Bull juoksutapahtuma valtasi Lahden suurmäen? Nykyään tapahtumia on entistä enemmän ja valikoimat sen kun laajenevat – kiitos pitkälti aikuisten lisääntyvän vapaa-ajan ja nousseen elintason. Vai olisiko sittenkin Golf se sinun valintasi, ja sitä auttamassa ovat sitten erilaiset Golf-videot. Tässä kaikessa kehityksessä ja lisääntyneessä tarjonnassa myös vastuullisuus (sustainability) on noussut aivan uusiin otsikoihin.

Mikä ihmeen 5G-verkko?

5G-verkko tarkoittaa viidennen sukupolven datayhteyttä mobiilitekniikassa. 5G-tekniikassa voidaan käyttää noin kymmenkertaista tiedonsiirtonopeutta 4G:hen

1 thought on “Sähköpotkulautojen pelätään täyttävän kadut, vaikka 12 lautaa mahtuisi yhteen auton parkkipaikkaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *