Kembaana jatkaa Oulun pyöräbaanaverkostoa kauppatorilta lentokentälle

Oulu on laadukkaan pyöräliikenteen suunnannäyttäjä, ja laajan reittiverkoston ensimmäiset baanat houkuttelevat ennätysmäärät pyöräilijöitä. Ensi kesänä alkaa neljännen baanan rakentaminen kohti Kempeleen lentoasemaa. Kembaanan suunnittelussa suojellaan viheralueita ja varmistetaan turvallinen pyöräily myös talvisin.

Oulun baanaverkkosuunnitelmaan kuuluu noin 75 kilometriä maan laadukkaimpia pyöräliikennereittejä, baanoja. ”Meillä on jo puolenkymmentä reittiä, joiden käyttäjämääriin päästään muualla Suomessa vain yhdessä tai kahdessa paikassa Helsingissä”, kertoo Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen liikenneinsinööri Harri Vaarala. Esimerkiksi Linnanmaan yliopistolle vievä Linnabaana houkutteli kesän kauneimpina päivinä 7000 pyöräilijää ja 3000 jalankulkijaa. ”Se on koko Suomen mittakaavassa kärkipäätä.”

Vaaralan mukaan kaupunki pyrkii siihen, että mahdollisimman moni valitsisi päivittäiseksi kulkumuodokseen kävelyn tai pyöräilyn. Pyöräily tehdään baanoilla näkyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. ”Silloin pyöräily näkyy myös niille, jotka eivät vielä pyöräile.”

Baanaverkostoa suunnitellaan ja toteutetaan Oulussa systemaattisesti ja laadusta tinkimättä. ”On ilo työskennellä pyöräbaanainfran suunnannäyttäjän rinnalla, koska se opettaa myös meille paljon”, kertoo Swecon kaupunkisuunnittelun projektipäällikkö Mikko Raninen. Suomen kattavin 11 baanan verkosto valmistuu vuonna 2030, ja valmiina on jo kolme baanaa.

Tällä hetkellä suunnittelu keskittyy Kempeleestä nimensä saaneeseen Kembaanaan. ”Teemme parhaillaan baanan ensimmäisten kolmen kilometrin katu- ja rakennussuunnittelua, jonka pohjalta rakennustyöt alkavat kesällä 2022”, kertoo Swecon infrasuunnittelun projektipäällikkö Teemu Vaara. Pyöräilijät pääsevät uutta laatureittiä pitkin kauppatorilta Limingantulliin ensi syksyyn mennessä. Sitten 7,5 kilometrin pituista Kembaanaa jatketaan Lentokentäntielle asti.

Baanan linjauksilla suojellaan virkistys- ja viherarvoja

Kembaanan erityispiirteenä ovat useat reitin varrelle osuvat viher- ja virkistysalueet, kuten meren rannalla sijaitseva Meritulli ja Hollihaan puisto Oulujoen suistoalueella. Hollihaassa on muun muassa kaupungin skeittiparkki ja lasten liikennepuisto. ”Baana tavoittaa myös Heinäpäähän urheilukeskuksen, palloiluhallin ja laajat jalkapallokentät”, Vaara sanoo.

Kaupunkilaisille tärkeiden alueiden halki linjattu laatuväylä on suunniteltava harkiten, jotta maisemaa ei muokata liikaa. ”Lähes seitsemän metriä leveän baanan linjauksissa huomioidaan tarkkaan olemassa oleva viherympäristö”, Oulun kaupungin Vaarala sanoo. ”Mietimme lähes puu puulta, voimmeko esimerkiksi istuttaa tilalle uuden, jos jokin puu on pakko poistaa.”

Jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisuus paranee

Tiiviissä kaupunkiympäristössä pyöräbaana on sovitettava muuhun liikenteeseen, kadun nykyiseen poikkileikkaukseen ja alla kulkevaan kunnallistekniikkaan. ”Yhdessä ympäristö-, geo- ja liikenteenohjauksen suunnittelijoiden kanssa kiinnitämme erityistä huomiota pyöräliikenteen turvallisuuteen”, Vaara sanoo. Esimerkiksi valaistus uusitaan koko matkalta.

Baanan esteettömyyttä parantaa, että väylä on jaettu selkeästi kävelijöiden ja pyöräilijöiden alueisiin. Talvisin jakoa voidaan tehostaa ledivalaistuksella. Risteyskohdissa baana erotetaan ajoradasta kirkkaanpunaisella kivisirotepinnoitteella. ”Pyöräilijöillä on kaikilla baanoilla myös etuajo-oikeus”, liikenneinsinööri Vaarala korostaa.

Talvipyöräily vaatii sulamisvesien hallintaa

Oulun pyöräbaanojen erikoisuutena on, että ne suunnitellaan ympärivuotiseen käyttöön. Baanat kuuluvat korkeimpaan kunnossapitoluokkaan, mikä vaikuttaa esimerkiksi talvikunnossapitoon. Lunta kertyykin leveälle baanalle tavallista pyörätietä enemmän, ja siksi suunnittelussa mietitään tarkkaan monia teknisiä detaljeja, kuten tasauksia, kuivatusta ja hulevesien hallintaa.

”Väylän molemmin puolin on varattava riittävästi lumitilaa ja painanteet, etteivät lumipenkat sula keväällä päivisin ja jäädy baanalle öisin”, Vaarala sanoo. Sade- ja sulamisvedet ohjataan hallitusti kohti merta.

Valmis Kembaana luo Oulun keskustaan uuden pääsisääntuloväylän etelästä. ”Pyöräilijät ja jalankulkijat ohjataan jatkossa Kembaanalle, koska se on sujuvin ja turvallisin reitti”, Vaarala toteaa. Uusi baana parantaa monen kaupunginosan, kuten Oulunsalon, saavutettavuutta ja tukee samalla koko ajan kehittyvää torinrantaa vilkkaana matkailu- ja vapaa-ajanviettoalueena.

Lähde: MyNewsDesk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *