Formulakausi 2021

Tämän vuoden formulakausi on lähtenyt hienosti liikkeelle ja Monacossa nähtiin jo joitakin katsojiakin – niitä laji kaipaa, sillä pelkkien autojen seuraaminen ei riitä edes television katsojille. Vähitellen maailma pääsee kuitenkin avautumaan, vaikka samalla kaikki muut mahdolliset kriisipesäkkeet estävätkin joidenkin GP-osakilpailujen ajamisen. Mutta miten kausi oikeasti on alkanut?

Vedonlyöntibonukset ovat olleet kovassa käytössä kun voittajista ja podium paikkojen kuskeista on lyöty vetoja. Tämän kauden pitkäaikaisvedoissa ovat olleet tutut suosikit kun esimerkiksi valmistajan ja tallinmestaruudesta on noussut esille vain Mercedes ja RedBul – tällä kaudella kilpailu on kuitenkin ollut onneksi tiukempaa ja mukaan ovat ilmoittautuneet myös Ferrari ja McLaren, mutta kuitenkin mestaruus on todennäköisesti kahden tallin kauppaa ja MM-voitosta kamppailevat hyvin todennäköisesti vain Hamilton ja Verstappen. Bottas ja Perez ovat lähinnä näiden kahden apulaisia. Alkukausi on kuitenkin nostanut hieman yllättäen MM-sarjan kolmospaikalle tässä vaiheessa McLarenin Lando Norriksen, sillä nimenomaan Bottasta on kohdannut suorastaan sanoen ällistyttävän huono tuuri.

Mutta siinä missä Hamilton ja Bottas eivät olekaan ottaneet niitä tuplavoittoja, ovat vedonlyöjistä rohkeimmat saaneet kunnon palautuksia. Esimerkiksi Monacossa Charles Leclercin ja Ferrarin eturivun lähtöpaikka oli arvokas saavutus, vaikkei sitten Charles kisaan päässytkään, mutta Carlos Sainz Juniorin podium paikka kuitenkin osoitti, että hitailla radoilla Ferrari on kilpailukykyinen, mutta emme kuitenkaan löysi Ferrarille yhtäkään vetoa kauden loppukisoissa.

Yllätysvalmiit kuskit?

Yllätys valmiita kuskeja ovat kuitenkin Perez ja Norris, ja vähitellen pitäisi myös Ricciardon löytää vauhti, joka tuntuu olevan täysin hukassa. Myös muilla vanhoilla tutuilla kuskeilla on ongelmia tänä vuonna, esimerkiksi molemmat MM-voittajat Räikkönen sekä Alonso eivät ole päässeet edes lähellekään tasoaan, vai onko vain niin, että on aika jäämiehelle jo astua syrjään? Norris sen sijaan on vasta 21-vuotias ja otti nyt Monacossa ensimmäisen podium paikkansa. Vaikka Norris on kiinnitetty pitkällä sopparilla McLarenille, on nuori mies jo nyt osoittanut kovat kuskin taitonsa, ja on oikeasti kamppailemassa sijoista 3-4 tämän kauden MM-pisteissä. Kylläkin kolmoseksi pääseminen vaatisi lisää epäonnea Bottakselle, ja sitähän me emme toivo.

Tosiasia on tälläkin kaudella, että formulasirkus sisältää kolmen kastin tiimejä. On se kärkikasti missä on nyt Mercedes ja RedBul ja kenties myös Ferrari ja McLaren. Näiden jälkeen tulee keskikasti, ja sitten on peräpään pitäjät, joissa yleensä nähdään tulokaskuski Mazepin, joka vai ei tunnu pääsevän sinuiks formula 1 luokan auton kanssa. Keskikastissa taasen tiimien voimasuhteen vaihtelevat kisasta ja radasta toiseen, mutta harvemmin näitä kuskeja pelataankaan isossa maailmassa, paitsi jos operaattori on avannut esimerkiksi tiimin sisäisiä pelejä tai kuski vs kuski kamppailuja. Keskikastin autot eivät kuitenkaan ilman sadetta tai muuta isoa katastrofia pääse lähellekään edes podium sijoituksia nykyaikana.

Miten sitten Hamilton, joka Monacossa ei todellakaan ollut oma itsensä, menettääkö britti jo mielenkiintonsa kun voittoja ei tulekaan liukuhihnalta. Hamilton on kuitenkin voittanut käytännössä kaiken ja lyönyt kaikki formulaennätykset, joten ei olisi mikään ihme, että aina ei jaksa innostua sijoista 4-10.

23 kisaa kaudessa

Tällä kaudella on nyt ajettu kuitenkin vasta viisi kisaa ja kauden pituus on peräti 23 osakilpailua ja viimeinen ajetaan tuttuunn tapaan joulukuussa Yas Marinan radalla Abu Dhapissa. Meneekö voittokamppailu sinne saakka? Sen aika näyttää. Matkalla ovat kuitenkin myös Meksikon, USA:n, Brasiilian ja Venäjän yms kisat, joista läheskään kaikkia ei viime vuonna ajettu.

Olisihan se hienoa, jos viimeiseen osakilpailuun mentäisiin tilanteessa, missä mestaruus ei olisi vielä ratkaistu, vaan pitkästä aikaa saisimme jännittää kisa ruutulipulle saakka, kuka voittaa mestaruuden kaudella 2021.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *