Äänikirjasovellukset, mitä ne ovat?
Moni meistä muistaa lapsuudestaan äänikirjat, mutta sen jälkeen ei niihin palannut moneen vuoteen tai jopa vuosikymmeneen. Viimeisten vuosien aikana äänikirjat ovat tehneet lähinnä teknologian parantumisen myötä tuloaan osaksi nykyaikaisen ihmisen arkipäivää. Älypuhelimilla tai tableteilla on vaivatonta laittaa äänikirja päälle ja ryhtyä kuuntelemaan ja koska perinteiseen kirjaan verrattuna ei tarvitse sitoa itseään pelkästään äänikirjaan, on etu perinteiseen kirjaan nähden selkeä. Nykyaikaisella ihmisellä harvoin on aikaa rentoutua laiskanlinnassa tuntikausia pelkästään kirjaa lukien. Äänikirja antaa mahdollisuuden nauttia kirjallisuudesta samalla kuin esimerkiksi lenkkeilee, siivoaa, laittaa ruokaa tai vaikkapa ajaa autoa.
Mikä äänikirjasovellus on paras?
Asiasta kiinnostuva ryhtyy nopeasti selvittämään sitä, kuinka äänikirjoja voi kuunnella. Yleensä helpoin tapa on hankkia äänikirjasovellus. Toinen vaihtoehto on ostaa yksittäisiä äänikirjoja, mutta se on yleensä huomattavasti kalliimpi tapa, mikäli tarkoitus on kuunnella äänikirjoja usein. Yksittäinen äänikirja voi maksaa esimerkiksi kuusi euroa, eli jos kuuntelee edes 3-4 äänikirjaa kuukauden aikana, on taloudellisesti järkevämpää hankkia kuukausimaksullinen äänikirjasovellus.
Äänikirjasovelluksia on kuitenkin paljon ja vaikka varmasti paras äänikirja-sovellus osoitteessa Äänikirjasovellukset.com löytyykin, on maallikon vaikeaa tietää etukäteen, mikä sovelluksista on paras. Onneksi suurin osa palveluista tarjoaa maksuttoman kokeilujakson, jonka aikana saa hyvin selville sen, onko palvelu itselleen sopiva. Yleensä kokeilujakso kestää kuukauden. Tässä voi hieman pelata myös taloudellisesti kokeilemalla vuorollaan kaikkia, tällöin voi kuunnella äänikirjoja useammankin kuukauden maksutta. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin tehdä valinta sen suhteen, mikä sovelluksista on omasta mielestä paras ja maksamisen arvoinen. Mikäli haluaa karsia listaa, niin netistä löytyy paljon arvioita eri sovelluksista ja esimerkiksi is.fi on tehnyt artikkelin siitä, millaisia äänikirjojen lukijoita kannattaa etsiä. Toki lukijan miellyttävyys, jos mikä, on todellinen mielipidekysymys, johon ei ole olemassa yhtä yksiselitteistä vastausta.
Sama pätee monin osin myös siihen, mikä äänikirjasovellus on paras. Tekniset asiat täytyvät tietysti olla kunnossa, mutta muilta osin ei välttämättä ole mitään yleismaailmallista kriteeriä sille, mikä käyttöliittymä esimerkiksi on paras, vaan asiat riippuvat käyttäjän mieltymyksistä. Toki tärkeitä ovat myös sovelluksen hinta ja ennen kaikkea tarjolla oleva valikoima. Eri äänikirjasovellusten valikoimat vaihtelevat huomattavasti ja kokonaisuudessaan yhtä laajat valikoimat saattavat erota myös painotuksiltaan niin paljon, että joku ei löydä tietystä sovelluksesta juurikaan luettavaa, kun taas eri asioista kiinnostuneelle se on ehtymättömän tuntuinen kirjallisuuden aarreaitta. Ilman tilaamistakin pääsee onneksi tutustumaan eri sovelluksissa tarjolla olevaan valikoimaan.
Äänikirjasovellusten tulevaisuus
Tuntuu selvältä, että äänikirjojen suosio on edelleen kasvussa, joten sovelluksetkin tulevat vielä kehittymään. Todennäköisesti valikoimat tulevat laajenemaan entisestään ja kilpailu kiristymään. Kilpailun kiristyminen saattaa tietää kuluttajille hyvää esimerkiksi jonkinlaisten kanta-asiakasetujen muodossa. Asiakkaiden hankkiminen on tärkeää kaikilla aloilla, mutta yhtä tärkeää on myös asiakkaiden pitäminen kovassa kilpailussa.